vineri, 5 februarie 2010

A Serious Man [2009]

"Receive everything that happens to you with simplicity".



A Serious Man este ultimul si cel mai personal proiect al fratilor Coen. Daca in restul filmelor lor mai primeam cite o duma cu iz evreiesc, aceasta comedie neagra se refera strict la viata evreilor din America si relatia lor cu Dumnezeu (evident elementul autobiografic din viata lui Ethan si Joel, copii ai familiei de evrei Coen din Minnesota). Interesant cum pina la sfirsitul filmului nu-ti dai seama daca fratii se joaca de-a Dumnezeu, iau in deridere relatia evreu-divinitate sau chiar fac un film despre credinta in Dumnezeu. Amuzant pe alocuri, si enervant in rest. Nu se apropie nici pe departe de umorul savuros din The Big Lebowski, Barton Fink sau O Brother Where Art Thou? Cum spunea cineva, A Serious Man e filmul pe care Coenii il fac intre doua capodopere. Pina si Burn After Reading mi-a placut mai mult, pe care, de asemenea, il consider putin sub nivelul lor.
Memorabila, insa, secventa de la inceput, plasata cu 100 de ani in urma intr-un sat evreiesc din Polonia unde o familie normala din clasa muncitoreasca primesc in casa un biet trecator, posibila incarnare a spiritului rau (eerie dybbuk ). Totul se sfirseste cu o crima. Si asa incepe totul.

Recomand doar fanilor fratilor Coen. :)





2 comentarii:

  1. M-a plictisit teribil :) Si am vazut cam tot ce au facut fratii.. asta e pur si simplu o.O

    RăspundețiȘtergere
  2. vai, pe mine m-a enervat. Daca ma plictisea era lux. Total incomparabil cu ce-au facut pina acum. Si e atit de laudaaat :|

    RăspundețiȘtergere