vineri, 19 februarie 2010

Daybreakers [2010]


Gotta love a bad movie...

Nu stiu de ce am asteptat atit de mult filmul asta. Poate din cauza ca avea o idee interesanta: o societate din viitor, formata majoritar din vampiri se afla la limita subzistentei. din cauza ca resursele umane sunt tot mai greu de gasit. Vampirul de serviciu, Edward (Ethan Hawke) este doctor in hematologie, si genul de vampir, dupa cum ii SUGEreaza si numele, care lesina cind vede singe. Scopul lui este sa salveze omenirea de la extinctie prin gasirea unui substitut perfect pentru singele uman. Cam atit cu ideea interesanta. Altfel, filmul e plin de carne, mate, singe si voma, membre si capete smulse, un fel de B-movie gore. Evident, toate gratuite, cu atit mai mult cu cit mi se pare greu sa difuzezi singe gratuit intr-un film cu vampiri. Ei bine, in acesta s-a reusit.
Cliseele, atit lingvistice cit si situationale, curg tot la a doua scena, gen: "Don't do that, they'll kill you" / "I'm already dead!". Sa mori tu !!! Gafele regizorale de nelipsit, ca intr-un film prost ce se respecta. Apoi mai apare si Willem Defoe intr-un rol absolut penibil. El este nustiucum McCormack, but you can call him Elvis- un fost (?!) vampir, redevenit om printr-o ghidusie marca personala, si anume expunerea brusca la soare. Ei bine, la asta sigur nu v-ati asteptat. Whatever doesn't kill you, simply makes you stronger, cum ar veni. Il invata si pe Edward cum sta treaba, care redevine uman si e imbracat in alb luminos. Renaste si e pur. Muzica de izbinda in fundal. Si cum e si el om, se lasa ispitit de gagica in maieu rosu, fara de sutien, oama si ea; restul vampirilor sunt monocromi. Asta da simbolistica profunda a culorilor.
Finalul nici nu-l mai retin exact, ca eram mai mult atenta la Liverpool-Urziceni. Oricum, era ceva pe sistemul carne-mate-singe.
Mi-am pierdut o ora jumate din viata. Va sfatuiesc sa nu comiteti imprudenta de a-l viziona.

Trailerul este surprinzator de bun. Tricky tricky...


2 comentarii: